В света на червеното вино има един сорт, който стои извън всички моди и нагласи на деня. Пино ноар, символът едновременно на Стария и Новия свят, е виното, до което трябва да достигнеш. За него трябва да узрееш. Да оцениш Пино ноар за първи път е абитуриентският бал на всеки ценител: след този момент, започва истинският винен живот. И в него, също като в истинския, парите никога не стигат.

В края на далечната 2004, странен тренд се забелязва на американския пазар за вино – продажбите на Мерло спадат с 2%, а тези на Пино Ноар се покачват с 16%. Единственото обяснение е в огромния успех на филма “Отбивки” на режисьора Александър Пейн по новелата на Рекс Пикет. Тенденцията се запазва и когато филмът печели Оскар за адаптиран сценарий (а освен това е номинирам за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса в поддържаща роля). История за приятелство, любов, предателство и Пино Ноар. Това е моментът, в който ореолът на този сорт бива разчупен в полза на огромния интерес към него и следва бурна популяризация. Неочаквано, предвид че шест от десетте най-скъпи вина в света са именно от Пино ноар.

Обикновено когато казваме Пино, първо мислим за Бургундия. Там той е отглеждан още от 1в. сл. Хр. и поради факта, че в средновековието често е засаждан в съседство с Гуе Блан, Пино Ноар е “баща” на поне десет сорта, сред които Шардоне, Алиготе и др. Повечето насаждения са собственост на манастири и благородници, което изначало му придава аристократична украска, а по време на династията Валоа е използван и за “винена пропаганда”. Самият Карл II Плешиви го обявява за “най-хубавото вино” и оттогава насам славата му само расте.

Това не са само празни приказки, тъй като вината от Пино ноар имат някои ключовеи характеристики на величието. Първо, те често имат изключителен потенциал за отлежаване – често се случва за една бутилка да се изчакат 15-20 години до отварянето й, стига някой да сте достатъчно търпеливи. Второ, сортът е изключително разнообразен като вкусови характеристики спрямо тероара, на който е отглеждан и следователно: цял свят за изследване. И не на последно място, определени химически компоненти в аромата го правят лек афродизиак и като следствие много хора го определят като “прелъстителен”.

Пино ноар се отглежда навсякъде по света, в зони с хладен климат. Изключително популярни са калифорнийските варианти, както и тези от югозападна Австралия, но на практика навсякъде можете да откриете добър вариант. Единственият ключ е да не се скъпите, защото в този случай често човек получава това, за което плаща. Смятаме, че предлагаме отличен вариант на много достъпна цена. Дунавската равнина предлага отлични условия за отглеждането на Пино ноар, а в нашия случай, близостта до Черно море добавя още едно прекрасно условие за това вино.

Въпреки предизвикателствата, Пино ноар има най-разнообразни приложения. От него се правят както червени, така и отлични бели вина и розе. Той е задължителен компонент от шампанското, а често “блести” и в самостоятелни пенливи вина (обозначавани като blanc de noir) във Франция, Италия и Великобритания.

В българския фолклор, както и в допълнително наложения му от Балкантурист прочит, хубавото червено вино е задължително тежко, “в кърпа да го носиш” и то задължително трябва да е предизвикателство за всеки, който се изправи срещу него. Пино ноар предлага точно обратното: деликатност и кадифе. Характерните са нотките на череши и малини, но също и шипки, горски под, гъби. Съчетава се прекрасно с патешко и по-леко приготвено свинско.