ИСТОРИЯ И МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Винарска изба САЛЛА ЕСТЕЙТ е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково, община Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

Екипът на Салла Естейт

ЕКИП

Изба Салла Естейт е основана през 2010 от братята Иван Иванов и Георги Анастасов, собственици на винарната и днес. И двамата имат зад гърба си дългогодишна кариера във банковия и финансов сектор, след оттеглянето от която, се ражда идеята за малка бутикова изба. Г-н Георги Анастасов е основател и на мащабен земеделски бизнес в село Блъсково, който ръководи и до днес.

Главен технолог на винарната от създаването й е инж. Анелия Христакиева – един от водещите енолози в България. Г–жа Христакиева е завършила Института по хранителни вкусова промишленост в Пловдив. Има над 20 години опит в най-успешните винарни в България и множество отличия и медали, спечелени с вината, които създава. През 2018 г. е сред тримата финалисти, номинирани за енолог на България.

Агроном–консултант по отглеждането на лозята в Салла Естейт е италианецът Франческо Фоголин. За нас е чест да поверим лозята си в ръцете на професионалист от неговото равнище и опит, придобит във винарски изби в райони с вековна традиция във винопроизводството като Италия, Румъния и други страни от Европа.

НАГРАДИ