ТЕРОАР

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

Климатът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа, като за вегитационния период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната температурна сума е 3100 – 3700°С. Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

каберне фран

ФИЛОСОФИЯ

В миналото името на село Блъсково е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – в идеален унисон със замисъла за създаването на избата. Също така, произнасянето на „САЛЛА” наподобява движението на езика към небцето при опитването на нашите вина.

Вината от линия SALLA ESTATE се отличават със собствен облик, характер и индивидуалност, различими и разпознаваеми в лимитирани серии. Чрез експериментиране с технологичните практики се стремим да дадем максимална изява на тероара и микроклимата.
С любов и внимание се отнасяме към всеки детайл – от засаждането на лозето, отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното. Това ни дава увереност, че вървим по правилния път – да накараме повече хора да възпитават винена култура в себе си, да търсят добро качество и разнообразни винени вкусове.

SALLINAS by SALLA ESTATE е новата продуктова линия на нашата винарна, стартирана през 2020 г. За SALLINAS ние използваме най-ново поколение технологични мощности за винификация, а желанието ни е да спечелим и по-младата аудитория с качествени вина направени без компромис. SALLINAS свързваме с латинската дума за сол SALLINA, а вдъхновение получихме от наскоро откритата най-стара солница в света, намираща се до Провадия, близо до земите, където отглеждаме нашето грозде. За нас SALLINAS e “солта на живота”… ярките личности, гениалните идеи, великите творби и всички онези неща, които правят света ни по-пикантен и цветен и сред тях… ВИНОТО!

ВИНИФИКАЦИЯ

За производството на вината във винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ се използват методи максимално щадящи суровината, с цел да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар. Вината се правят с най – съвременно оборудване и прилагане на най – новите съвременни тенденции – без никакъв компромис с качеството.

Бялото вино се произвежда от сортовете грозде Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер и Врачански мискет. Червеното вино се произвежда от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар . Виното Розе е произведено от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар, по технологията за производство на бяло вино.Гроздето се бере ръчно в касети по 10 – 12 кг. и веднага се транспортира до винарската изба.

КОЛЕКЦИЯ ВИНА