ТЕРОАР

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

Климатът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене е 2172 часа, като за вегитационния период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната температурна сума е 3100 – 3700°С. Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

каберне фран

ФИЛОСОФИЯ

В миналото името на село Блъсково е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – в идеален унисон със замисъла за създаването на избата. Също така, произнасянето на „САЛЛА” наподобява движението на езика към небцето при опитването на нашите вина.

Нашата цел е да правим вина със собствен облик, характер и индивидуалност, различими и разпознаваеми в лимитирани серии. Чрез експериментиране с технологичните практики се стремим да дадем максимална изява на тероара и микроклимата.

С любов и внимание се отнасяме към всеки детайл – от засаждането на лозето, отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното. Това ни дава увереност, че вървим по правилния път – да накараме повече хора да възпитават винена култура в себе си, да търсят добро качество и разнообразни винени вкусове.

ВИНИФИКАЦИЯ

За производството на вината във винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ се използват методи максимално щадящи суровината, с цел да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар. Вината се правят с най – съвременно оборудване и прилагане на най – новите съвременни тенденции – без никакъв компромис с качеството.

Бялото вино се произвежда от сортовете грозде Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан, Траминер и Врачански мискет. Червеното вино се произвежда от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар . Виното Розе е произведено от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар, по технологията за производство на бяло вино.Гроздето се бере ръчно в касети по 10 – 12 кг. и веднага се транспортира до винарската изба.

КОЛЕКЦИЯ ВИНА