Внимание, внимание!
Говори генералният щаб за борба със скуката по време на извънредното положение. Имаме важно съобщение за вас! Водещи експерти от Министерството на щастието са провели нетрадиционен експеримент, с който доказано са елиминирани всички симптоми на скука по време на пандемията, а именно – винопиене в домашни условия.
Девет от десет участници в експеримента са показали положителни проби за наличие на щастие след изпита само една чаша от еликсира на боговете. Десетият тестван е с отрицателни показатели, тъй като количеството вино надвишавало няколкократно препоръчителната доза.
Проучването за уникалните ползи от пиенето на вино било подкрепено и със следните научни факти:
– Най-старият човек в света, доживял до забележителните 122 години признал, че всеки ден в менюто му присъствали шоколад, зехтин и ….. вино!
– Почти сме сигурни, че виното е измислено от жена, защото не съдържа мазнини и холестерол. Алилуя!
В древни времена, хората са използвали виното за пречистване на водата. Добавяли са между 10 и 25% вино към водата и след 30 минути тя е била годна за пиене. Изумително, нали. Още ли не намирате своята причина да си сипете чаша ароматно вино? Знаете ли, че според италианско проучване, жените, които изпиват по две чаши вино на ден изпитват по-голямо удоволствие от секса от жените, които изобщо не пият. Освен това консумацията на вино намалява риска от сърдечни заболявания, Алцхаймер и проблеми с венците.
Логично е да се запитаме, какви са ползите от разновидностите на виното.
Естествено, червените вина водят класацията по точки, защото съдържат повече антиоксиданти от всички други видове. Причината за необичайното явление е в това, че при ферментация, люспите на гроздовите зърна не се махат. Ако по време на карантината имате нужда от свеж аромат на черен касис, нотки на кафе, тютюн, шоколад и сушени сили сливи, то правилният избор за вас е Каберне Фран. Тръпчивото вино се комбинира перфектно с пушени меса и по-мазни храни. Ако сте любители на тънък и наситен вкус и аромат, липсва ви уханието на лечебни билки, различни горски плодове и мускус – изберете Пино Ноар.
Не харесвате червено вино? Няма място за паника. Светът на белите вина е също толкова разнообразен.
Шардоне е може би най-познатият бял сорт, тъй като е адаптивен и не твърде претенциозен към климата. Друга причина е, че шардонето няма толкова характерен и силен букет и лесно се поддава на волята на винарите. А и перфектно си пасва със салата, сирене, риба или пилешко месо. Това важи и за останалите сортове вина – Траминер, Совиньон Блан или Ризлинг.
Чаша бял ферментирал гроздов сок може да ви ободри, затопли и значително да намали мъката ви по невъзможността да споделите мига с любимата компания приятели..
Предварително охладена чаша, пълна с любимото ви бяло вино, може да направи чудеса не само за вкусовите ни рецептори, но и за физическото и психическото ни състояние.

Как да превърнем ритуалът пона вино в Бохмеска рапсодия? Тук идва хубавата част. Благодарение на извънредните мерки, дрескод „пижама” и прическа „стилен кок” са абсолютно задължителни, за да сте в крак с модата. На практика, всички изглеждаме стилно. Така, че за виненото парти имаме нужда само и единствено от добро настроение. Леглото може да се превърне в хоум офис, трапезна маса и дегустаторска площадка. Дегустирайте легнали, дегустирайте прави. Дегустирайте докато медитирате, дегустирайте докато простирате. Независимо дали ще изберете бяло или червено вино, резултатът ще е един и същ – добро настроение. Все още ли не сте си сипали?