Лято е все още. Въпросът не е дали ще пием бяло вино, а какво точно. В България вече може да се открие по нещо за почти всеки вкус – освен за наистина лошия. И все пак, предпочитанията варират – един предпочита мощните плътни вина с осезаеми аромати, които сякаш тропат по масата, когато оставяме чашата, а друг – леките и ефирни вина, които са толкова деликатни, че сякаш по-дълго отеква звънът от вдигнатата наздравица. И все пак, кое е по-доброто вино?

Представяме ви два претендента за всекидневно място във вашата чаша. Първият е купаж от двата най-популярни бели сорта в света, а вторият е смело съчетание между ароматни и силно характерни вина. Да започваме.

Шардоне и Совиньон Блан, за много хора бялото вино се изчерпва с тях. Сами по себе си те са сред най-популярните сортове в света и от тях се правят легендарни и класически вина. В Европа от Шардоне се правят вината в Шабли и Шампан, а Австралия и Съединените Щати издигат масовото производство на Шардоне в културен феномен родил дори движението ABC (Anything but Chardonnay / Каквото и да е / да не е Шардоне). Совиньон блан е в основата на вината от Сансер и Кенси, а пък Нова Зеландия предлага онази плодовост, която го прави съвършен за първи глътки в необятния свят на виното. И двата сорта често участват в различни купажи заради заобления, мощен характер на шардонето и изумителната свежест на совиньона. Заедно те се допълват в отговор на въпроса – “Пие ми се хубаво бяло вино, какво да бъде?”. В нашия вариант на този купаж ще откриете най-доброто от традициите на Новия свят с нужната нотка на Европа вътре. Розов грейпфрут, киви, праскова, ванилия и сметана се преплитат в ароматите на SALLINAS – Sauvignon Blanc & Chardonnay. Съвършено съчетание октопод на скара или прясно изпържена морска риба, а защо не и миди с ориз?

От другата страна на ринга застава мощният ароматен купаж между Ризлинг и Траминер. Ризлингът, оспорваният крал на белите вина, е известен със специфичния си смолисто петролен аромат, съчетан със същите бели цветя, които откриваме и в Траминера. А Траминерът, сорт с големи традиции в Североизточна България, също си тежи на мястото – ароматен, свеж, понякога изненадващо пикантен. И двата сорта са изключително подходящи както за сухи свежи вина, така и за благородни сладки такива. Комбинацията е елегантна, нежна и с лекота отразява характера на Черноморския регион – едновременно деликатен, но категоричен, сложен, но неангажиращ. В SALLINAS Riesling & Traminer ще откриете интригуващите нотки на роза, сушени цветя и сладки сушени плодове. Това е идеалното допълнение към ястия със сьомга (котлет или пък опушена), както и други по-мазни риби. Невероятното свойство на това вино да се адаптира към различни вкусове го прави и чудесно допълнение към зелена салата с пъдпъдъчи яйца или пък скариди в маслен сос.

Очевидно не може да има победител в такова състезание – доброто вино не търси излишно суетни победи и класации, то търси своя човек. Човекът, който ще му даде смисъл в чашата и усмивката си. Всички сме победители!