Няма дете, което да не е ахвало в почуда, когато разбере че Дарт Вейдър е баща на Люк Скайуокър. Нещо подобно се случва с всеки любител на виното, когато разбере, че Мерло, Каберне Совиньон и Карменер са братя и техният баща е… Каберне Фран. Енигматичен, мощен и разнообразен, той се среща по цял свят. Участва в безброй купажи, но рядко излиза сам в светлината на прожекторите. Засега.

В света на мода са едносортовите вина, изразяващи от една страна характеристиките на гроздето и от друга: на тероара. Все повече се търсят типичността и характерните особености и това е естествено след дълги десетилетия на еднообразни международни сортове и неясни смески. В същото време, не бива да забравяме, че много от вината, заради които изобщо пием вино, са купажи – Бордо, Кианти, Шампанско и много други. И – изненада, в много от тях ще откриете Каберне Фран.

Най-популярният пример са вината от Бордо, които традиционно са бленд от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Карменер – семейна сбирка, с гост, когато добавим Малбек. Същият бленд е популярен в САЩ като Меритаж, като името е заради защитеното географско указание.
Каберне Фран, все по-често той бива използван в купажа за Кианти, както и в един от символите на италианския винен прогрес – Супертосканските вина.

Сравнително малко знаем за индивидуалната история на Каберне Фран, тъй като често той бива бъркан с някое свое дете. Знаем обаче, че идеалните места за негов родината му са Либурн и Долината на Лоара, където е пренесен лично от Кардинал Ришельо – да, онзи от “Тримата мускетари”. Именно в Долината на Лоара Каберне Фран се чувства отлично и можем да открием прекрасни сортови вина от него.

Има едно нещо, което радикално го отличава от децата му и това е специфичният аромат на камба. Дали говорим за сурова или печена чушка зависи от тероара, но няма как да я сбъркаме. Причината е в ароматичното съединение метоксипиразин, което предпазва лозата от различни болести.
Оттам нататък, вкусовият профил е разнообразен – ягоди и малини, люти чушки, чакъл, кожа, кокос, черни череши и още много, но никога всички едновременнo.

Поради наситените си танини, вината от Каберне Фран обикновено имат добър потенциал за отлежаване, но ако не сте почитатели на тежките червени – опитайте едно по-различно розе.

Каберне Фран се отглежда по цял свят, което го прави прекрасен инструмент за пътешествие по време на изолация. От Чили до Канада и от Либурн до с. Блъсково, където са и нашите лозя, ще откриете огромно разнообразие.

Съчетанията с храна са най-разнообразни и като цяло Каберне Фран е чудесен спътник и на българската кухня. Високите му киселини си партнират чудесно с различни доматени сосове, но класиката си остава в съчетанието с говежди стек.