В света на виното има много място за раздори и разногласия, но нищо не предизвиква повече любов и омраза от най-засаждания бял сорт на планетата – Шардоне. Където и да отидем по света, ако там се прави вино, прави се и шардоне. В последните трийсет години то се превърна в символ на глобализацията, на демократичното вино, едновременно на бързото хранене и на високата култура. Кое обаче е истинското му лице?

Историята на сорта започва още във времето на Древен Рим, когато имперските легионери донасят в Галия и най-вече в днешна Бургундия лозата Гуе Блан. Тя е лесно приспособима и тъй като е засаждана в близост до типичния за региона Пино Ноар, скоро се появява издържливата кръстоска Шардоне. В началото то не предизвиква особен интерес, до момента, в който една жена не взима съдбата му в свои ръце, макар и без да иска. Нейното име е Луитгард, последната съпруга на император Карл Велики, известен както с безбройните си военни и политически победи, така и с любовта си към червените бургундски вина. Като истински средновековен владетел, той имал огромна брада, която често била лекьосвана в червено, за ужас на неговата жена. Тя заповядала в двореца да бъде поднасяно изключително бяло вино и по този начин дала начало на великата бяла бургундска традиция.

И до днес най-изисканите шардонета идват от Бургундия.Освен самото село Шардоне, дало името на сорта, там се намира и районът Шабли, от който произлизат някои от най-скъпите шардонета в света, характерни с високата си киселинност и силно минерален характер. Другото изключително известно вино от Шардоне е… шампанското.

В района Шампан от вече близо четири века се произвежда пенливо вино по класическа технология. То се прави основно от Шардоне, обикновено в съчетания с Пино Ноар и Пино Мьоние. Ако вашето шампанско е обозначено като blanc de blancs, значи то е направено изцяло от Шардоне. Всичко това ни води на мисълта, че всичко, което не идва от Франция би трябвало да бъде втора ръка. Това не е вярно.

Тази слава е засенчена по време на знаменитото състезание в Париж от 1976г, в което английският сомелиер и ценител Стивън Спъриър организира сляпа дегустация нафренски и американски вина, най-вече от Калифорния.Противно на всички очаквания, съдиите (предимно французи) дават първите места на калифорнийските вина, включително на калифорнийското шардоне.

Това води до масово разрастване на насажденията и превръщането му в най-популярното вино на планетата. До степен, в която десетки местни сортове по цял свят биват изкоренени, за да задоволят нестихващата жажда по шардонето… Резултатът е в поп-културното движение от 90те години на миналия век АВС – Anything but Chardonnay, което изтъква, че процесите на глобализация във виното са в ущърб както на добрия вкус, така и на световното разнообразие. Модите се сменят и това вече е в миналото, но все пак едно такова виждане не е лишено от основание.

България има отлични природни дадености за отглеждане на Шардоне и ние се стараем да извлечем максимума от него.Гроздоберът обикновено се извършва в последната седмица на август, след което гроздето отива за ронкане, пресоване и първа ферментация.

Чисто технологично, шардонето може да бъде както изключително свежо и почти искрящо, така и плътно, обло и маслено, след като е отлежавало в дъб. Това го прави подходящо за съчетание с най-различни храни.Ако сте почитатели на по-леките меса и морските дарове, изберете младо шардоне от хладен климат, неговата искряща текстура и минералност ще подходят чудесно…Ако държите на отлежалото шардоне от топъл климат с изкусителни нотки на ананас или папая, смело подходете към птичето месо или дори свинската пържола наскара.

Ние от SALLA ESTATE ви предлагаме и двата варианта, защото знаем, че за вкус не се спори!