Много са вечните въпроси на света, но един си задаваме толкова често, че не може да няма отговор – защо една бутилка вино струва точно толкова? И не може ли по-малко? Невинаги по-скъпото е по-добро, но каква точно е цената на качеството е същинският въпрос, на който ще си отговорим сега.

Отново е произволен ден от седмицата и ние не си търсим повод да се отпуснем с чаша ризлинг или врачански мискет в ръка. Знаем какво обичаме, знаем какво искаме и въпреки това сме изправени пред избор – колко да платим за удоволствието си. Щастието може и да няма цена, но виното има. То трябва да бъде консумирано с удоволствие и мярка, защото целта му е да носи наслада, а не да ни отнема здравето и паметта. Изборът все по-често е огромен, защото дори да не се намираме в сърцето на голям град, онлайн-търговията прави достъпно наистина всичко.

И все пак, нима никой не може да каже с ръка на сърцето, че не се е изкушавал, когато на пазара или в кварталната месарница е видял пластмасова бутилка от литър-два на непознат малък производител (в по-добрия случай) или просто “домашно вино”, което струва колкото две кюфтета и изобщо – какво може да му е лошото? И защо е толкова по-евтино от онова в магазина?

За всичко си има причина и обикновено тя е в качеството и хигиената.Всяка уважаваща себе си изба отговаря на изисквания, които са съществен компонент не само от безопасността на крайния продукт, но и от успеха му. Замърсяването на гроздето, мъстта или съдовете във всеки един момент от правенето на вино може да бъде фатално и ако в ситуацията на вашия дядо това може и да не носи големи последствия, то в сериозното производство не могат да бъдат поемани такива рискове. Виното е обект на огромно количество регулации, които имат за цел да ви защитят от измама и да гарантират качеството на крайния продукт.

Разбира се, виното не струва само колкото гроздето, от което е направено. Зад него стои цял екип от хора, които работят целогодишно – като започнем от берачите, минем хората, които технически обслужват процеса и стигнем до енолозите – авторите на едно вино, хората, които решават кое е най-доброто, което могат да направят от наличния материал. А да не забравяме и че стъклената бутилка, тапата и етикетът не струват колкото пластмасовото галонче от лимонада.

Най-важното нещо, което трябва да имаме предвид, е че има причина за цената на всяко нещо. Когато говорим за алкохолни напитки, цената гарантира вашето здраве (при отговорна консумация, разбира се).

Във виното, както и навсякъде, има моди и те оказват своето влияние. Също както при дрехите и новите модели мобилни телефони, така и при нас има неща, които покачват цените просто защото са на мода. Това не е нещо лошо, стига вие, когато отивате до рафта, за да направите своя избор, да имате свободата да избирате за себе си честно и отговорно пред своето удоволствие.

И все пак, някои неща остават непоклатимо скъпи. На света няма евтино шампанско, защото то се произвежда само в един район на Франция в ограничени количества по точно определен начин и бутилките са краен брой. Това е положението. Има вина, от които на година се произвеждат 5000 бутилки, а желаещите купувачи са 1 000 000. Нормално е цената им да е висока. Тя не идва само от модата, но и от факта, че едно добро вино прилича много на произведение на изкуството.

То е създадено в определено време и при определени обстоятелства и се свързва както с тях, така и с всеки, който го опитва. Замислете се за музиката на Моцарт – създавана в бляскавия зенит на Класицизма, сред звука на карети, летящи по паветата, плъзгащи се придворни кринолини и категоричното почукване на императорския жезъл, тази музика ни говори и днес, в дни на социална изолация и ултрабързи телефони. Виното същоима своите автори, които неминуемо оставят собствения си почерк във вашето изживяване и това има своята цена.

И все пак – кога е в повече? Всеки сам може да си отговори на този въпрос, но първи си отговарят производителите. Ние в SALLA ESTATE се стремим да правим честно вино. Вино, което струва точно толкова, колкото трябва, за да може всички да бъдат удовлетворени – тези, които го правят и тези, които му се наслаждават. Независимо дали с чаша Ризлинг или с чаша Врачански мискет.

Ако ти се допи чаша хубаво винo, виж нашите МНОГО специални априлски оферти ТУК